» Nieuwmarkt 25
Nieuwmarkt 25, Amsterdam

Het origineel
Nieuwmarkt 25 kreeg zijn huidige aanzien in 1724, dit jaar staat in de deels gebeeldhouwde top in Lodewijk XIV stijl te lezen. Het pand is een typisch Amsterdams woon/winkelhuis; terwijl het in de rest van Nederland economisch een stuk slechter ging, genoot Amsterdam nog een wat na van de Gouden Eeuw; dit is onder meer te zien aan het feit dat ook de eenvoudigere panden vaak uitgevoerd werden met een rijk versierde topgevel.
Het pand is enkele malen aan de slopershamer ontsnapt; zo werd het in de jaren twintig bijna opgeslokt door de kolossale nieuwbouw van bedrijfsgebouw "De Flesseman", aan de linkerzijde.


Rigoureuzer waren echter de plannen in de jaren zeventig om de gehele Sint Antoniesbreestraat, waar dit pand met zijn zijgevel aan grenst, te slopen ten behoeve van de metro en de verbreding van de straat. Dit laatste was bijna gelukt, ware het niet dat in 1975 een 17de eeuws herenhuis, Huis de Pinto, verderop in de straat grondig gerestaureerd werd. Alle overige bebouwing aan deze zijde van de straat was echter al gesloopt, op Nieuwmarkt 25 na. Het gekraakte pand brandde in 1976 grotendeels uit, maar werd in 1982 uiteindelijk toch nog gerestaureerd.
De winkelpui op de foto is rond 1900/10 aangebracht . Deze pui bestaat uit een schuine hoek met een toog. De bovenliggende gevels worden boven de etalages opgevangen door twee in het zicht gebleven stalen liggers, wat typerend is voor de tijd; de constructie mocht best in het zicht blijven. Aan de zijgevel bevindt zich de entree tot de bovenwoning, waarboven het trappenhuis in de gevel herkenbaar is aan de kleine ronde raampjes.


[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Radio

Vakantie?

MailEuro


Copyright 2002-2019