» Nieuwmarkt 20-22
Deze dubbele trapgevel in Hollandse renaissance staat voor een huis met zijkamer (rechts het huis met drie, links het zijhuis met twee raamtraveeën) en was toen het gebouwd werd één van de grootste huizen van de stad. Het huis stond tot 1614 aan het water. Eigenaar was Jan Hermansz. van Reen (bewindhebber van de VOC, geboren in 1560).

Het ontwerp wordt soms toegeschreven aan Hendrick de Keyser, maar dat is niet waarschijnlijk (let op de gekunstelde wijze waarop een tussenraam is gemaakt). De trapgevels met toppilaster hebben natuurstenen blokjes in de Hollandse traditie. Opvallend zijn de nissen waarin de ramen zijn geplaatst. In de bovenste fries bevinden zich jaartalstenen, in de onderste fries twee leeuwenmaskers.

De houten onderpui is in 17de eeuwse stijl gereconstrueerd in 1932, maar dit is eigenlijk verkeerd: oorspronkelijk had het huis geen houten maar een stenen onderpui met alleen een ingang in de middelste (derde) travee. Later is deze vervangen door een houten onderpui, maar een houten onderpui in 17de eeuwse stijl is er nooit geweest.

Zowel uit het nooit hebben bestaan van een houten onderpui als uit het gebruik van nissen in de gevel, maar ook uit het interieur (de zandstenen consoles waarop de balken rusten) blijkt dat hier niet sprake is van houtskelet-bouw maar van steenbouw, voor 1605 uitzonderlijk. Het uitzonderlijke karakter van dit pand blijkt ook uit het grote uitzichtsplat dat oorspronkelijk tussen de twee daken heeft gezeten.


[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Radio

Vakantie?

MailEuro


Copyright 2002-2019