Geschiedenis
Foto Het plein is in 1614 ontstaan toen de grachten rondom de Sint Anthoniespoort (nu de Waag geheten) overkluisd werden. Door de stadsuitbreiding (bouw van de Lastage) verschoof de stadsmuur verder naar de Montelbaanstoren en de Oude Schans. De Sint Anthoniespoort verloor zijn verdedigende functie en werd een waag. Het plein voor de waag werd een markt; onder andere werd er een veemarkt gehouden.
In de jaren zeventig werd nabij het plein de tunnel voor de metrolijn aangelegd. Hiervoor werden vele huizen gesloopt waar de bewoners het niet mee eens waren. Dit leidde in 1975 tot de Nieuwmarktrellen. In het metrostation Nieuwmarkt is hier nog het een en ander over te zien.
Begin jaren negentig kreeg het plein zijn huidige uiterlijk toen het plein zijn functie van parkeerplaats voor auto's verloor en werd heringericht. Rondom het plein is veel horeca aanwezig. Tot op heden heeft het plein een marktfunctie: er is een dagelijkse markt, op zaterdag is er een biologische markt, en in de zomermaanden is er op zondag een rommelmarkt.
Een aardige bijzonderheid is dat de straatnaambordjes in de omgeving van de Nieuwmarkt tegenwoordig niet alleen in het Nederlands, maar ook met Chinese karaktertekens zijn uitgevoerd. Dit omdat de Nieuwmarktbuurt veel Chinese inwoners en bedrijven kent.

[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Radio

Vakantie?

MailEuro


Copyright 2002-2018